Το Αίνιγμα της Ίριδας – Περίληψη

Ένα βλέμμα μοναδικό, δύο μάτια διαφορετικά μεταξύ τους. Το ένα γαλάζιο και το άλλο πράσινο, το ένα παρατηρητής μίας συμβατικής πραγματικότητας, το άλλο μάρτυρας μίας αλήθειας απόκρυφης, σκοτεινής, αποκαρδιωτικής. Ο ζωγράφος με το ψευδώνυμο «Ελ Καμίνο» παραδίδει στην Τέχνη σώμα και νου ανακαλώντας ένα ταξίδι εμποτισμένο με τα πιο ένοχα πάθη του, τις πιο δυσβάσταχτες αμαρτίες του. Ένα ταξίδι που ξεκινά από τη γενέτειρά του, τη Βαρκελώνη, τον οδηγεί στη Μαδρίτη ενώνοντας παρόν με παρελθόν, για να καταλήξει σε ένα μέλλον καλυμμένο με το πέπλο μυστηρίου του Τολέδο.

  Αποστολή της Τέχνης είναι η υπέρβαση της αλήθειας και του χρόνου. Έτσι και ο ίδιος υπερβαίνει την πραγματικότητα που αντιλαμβάνεται ο κοινός νους. Τα όρια μεταξύ νοητού και υλικού κόσμου γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, η ασυμφωνία των οφθαλμών του κορυφώνεται, μεταπίπτει σε διαμάχη που θέλει νικητή και ηττημένο. Διαμάχη με τον ίδιο του τον εαυτό στην προσπάθειά του να αποκωδικοποιήσει την ανθρώπινη φύση, να ανακρίνει με το πινέλο του συνθέτοντας πορτρέτα που διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα της ψυχής. Βίαιοι φόνοι και απαγορευμένοι έρωτες χρωματίζουν ή στερούν το χρώμα από την αναζήτησή του, την πορεία προς την εξιλέωση. Πορεία γεμάτη παράδρομους που οδηγούν στην αυτοκαταστροφή.

  Ποιο είναι το πραγματικό όνομα του καλλιτέχνη, η αληθινή του φύση; Πόσο ειλικρινής είναι απέναντι στον αποδέκτη της άτυπης εξομολόγησής του; Και ποιος είναι τελικά αυτός ο αποδέκτης; Πολλά τα ερωτήματα, ένα το αίνιγμα. Το αίνιγμα της ίριδας…

Σχολιάστε